Ordu’nun Lezzetli Cevizli Helvası Kış Aylarında İlgi Görüyor
Ordu’nun meşhur lezzetlerinden olan ve coğrafi işaret belgeli ‘cevizli helva’, sağlık açısından son derece önemli olmasının yanı sıra kış aylarında vücudu sıcak tutma özelliğiyle büyük ilgi görüyor.
Yüzyıllardır Ordu’nun damaklarını şenlendiren ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından coğrafi işaret tescili alan Perşembe ceviz helvası, içinde bulundurduğu besin değerleriyle adeta bir ‘enerji deposu’ olarak biliniyor. Çöven kökü, meyan kökü, limon tuzu, bol miktarda ceviz ve şeker içeren helva, özellikle yaz aylarında turistler tarafından tercih ediliyor ve kış aylarında da vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Bazı kişiler ise helvayı ekmeğin arasına koyarak tüketmeyi tercih ediyor.
“Kışın Sıcak Tutmak İçin Tercih Ediliyor”
Yaklaşık 45 yıldır cevizli helva üretimi yapan Hacı Gürdal, “Bu helvanın temel bileşeni şekerdir ve beyazlığını çöven kökü ile meyan kökünün suyu verir. Kaynatılırken limon tuzu da eklenir. Özellikle kış aylarında çok seviliyor, soğuk havalarda insanları sıcak tutar. İçinde bol miktarda ceviz bulunur, çünkü cevizin birçok faydası vardır. Helva yaz aylarında yumuşak olabilir ancak kışın sertleşir. Üretimimizi hava koşullarına göre ayarlıyoruz” açıklamasında bulundu.
“Geleneksel Meslek Kaybolmaya Yüz Tutuyor”
Helva üretimini dede mesleği olarak sürdüren 3. kuşak olduğunu belirten Gürdal, “Eskiden birçok helvacı vardı fakat şimdi sadece 2-3 tane kaldı. Geleneksel meslekler giderek kayboluyor. Şimdiki nesil helva yapma konusunda pek hevesli değil. Bizim asıl müşterilerimiz genellikle gurbetçilerdir, onlar farklı illere giderken toplu halde alırlar” şeklinde konuştu.
“Haftada Bir Kez Tüketilmeli”
Helvayı çok seven bir vatandaş olan Şenel Çelik, “Bu helvayı çok seviyorum, çarşıya indiğimde mutlaka alırım. Kış aylarında insanı sıcak tutması gerçekten harika. Tadı mükemmel, ayrıca cevizin aroması da çok lezzetli. Bence en azından haftada bir kez yenmeli” dedi.
Emine Karadeniz ise içinde bulunan cevizlerin doğal olduğunu ve kış aylarında sıcak tutma özelliği nedeniyle helvayı tercih ettiklerini belirtti.
İstanbul’a giderken helva aldığını ifade eden İdris Bayram ise fırsat buldukça bu lezzetli helvadan yediğini aktardı. – ORDU